Dupa cum am amintit in articolul
precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor.
Aceste proteine alimentare sunt
clasificate in functie de continutul de aminoacizi esentiali. De ce s-a ales
asa? Deoarece acesti aminoacizi au o importanta majora pentru organismul
nostru, avand in vedere ca nu pot fi sintetizati. Sa nu uitam ca din acesti
aminoacizi se formeaza aminoacizii neesentiali prin procesul de transaminare,
proces chimic prin care gruparea amino(NH2) de la un aminoacid se
leaga de un cetoacid rezultat in urma unui alt proces chimic numit dezaminare
(aici gruparea amino se pierde rezultand amoniacul, iar cetoacidul rezultat ori
intra in ciclul Krebs pentru realizare de energie, ori intra in procesul de
transaminare). Dar ne oprim aici cu chimia.
Daca o proteina alimentara ii
lipseste unul din cei 9 aminoacizi esentiali, atunci ii scade clasa din care
face parte.
Si hai sa trecem acum sa vorbim
despre aceste clase. Am spus anterior ca sunt 3 clase de proteine: clasa 1 sau
proteinele complete, clasa 2 sau proteinele partial complete si clasa 3 sau
proteinele incomplete.
Clasa 1, proteinele
complete sunt acele proteine care contin tot spectrul de aminoacizi
esentiali. Din aceasta clasa fac parte proteinele de origine animala (carne,
oua, lapte, produse lactate, peste) , dar exista si o sursa vegetala : soia.
Este un aliment bun, daca este mancat cu masura si nu se face exces de el, sau
daca nu exista patologii care sa nu iti permita consumarea lui. Ca un
dezavantaj pentru soia este continutul mare de estrogen. Legat de sursele
animale, trebuie sa ai mare grija la sursele de provenienta si la cantitatea de
grasime continuta. Aceste proteine complete sunt o sursa foarte buna de
aminoacizi, dar trebuie consumata cu moderatie. Oul este cea mai importanta
sursa de aminoacizi deoarece din interiorul ei se naste o viata, iar pentru
acest lucru este nevoie vitamine, minerale, tot spectrul de aminoacizi pentru a
hrani organismul ce urmeaza sa iasa din acest ou.
Deci daca vrei sa cresti in
muschi, utilizeaza aceasta sursa dar nu fa exces de ea, lasand loc si la
urmatoarele clase de proteine. Cel mai sanatos este sa ai un echilibru intre
sursa animala si cea vegetala.
Clasa 2, proteinele
partial complete, le lipsesc 1-2 aminoacizi esentiali. Din aceasta
categorie fac parte legume, cereale, leguminoase, oleaginoasele.
Clasa 3, proteine
incomplete, sunt cele la care le lipsesc maim ult 2 aminoacizi
esentiali.
Ultimele 2 clase, proteine partial complete si proteinele incomplete sunt surse vegetale, ele trebuie combinate pentru a se obtine tot spectrul de aminoacizi esentiali. Ca un exemplu putem lua legumele sub forma de pastai au o cantitate mica de metionina si cisteina. Oleaginoasele detin o cantiate crescuta de acesti aminoacizi.
Pentru a face combinatii cat de
cat benefice putem combina astfel:
Paste, Fulgi ovaz, Secara, Orez, Paine ---> fasole, mazare, linte,
soia, tofu, naut ---> nuci, seminte, susan, arahide, alune
Un exemplu: fasole gatita cu
paine, o felie de paine cu unt arahide, paste cu linte, humus cu paine.
Intr-o alta carte am gasit
urmatoarea schema:
-
Fasolea combinata cu oricare dintre orez brun,
porumb,uci, seminte, grau, alune
-
Orez brun combinata cu oricare dintre fasole,
nuci, seminte, alune.
Studii recente arata ca se pot
obtine toti aminoacizii prin astfel de combinatii nu doar la o masa, ci si de
pe parcusul intregii zile. Eu personal prefer sa combin la o masa aceste
alimente pentru a obtine pe masa toti aminoacizii.
Deci, ca o concluzie: exista
proteina animala foarte importanta, dar si proteina vegetala, la fel de
importanta. Proteina vegetala trebuie combinata pentru a obtine tot spectrul de
aminoacizi esentiali. Nu va speriati de nici o clasa de proteine. Toate sunt
improtante in organismul nostru! Iar daca le consumam cu cap putem fi sanatosi,
dar si puternici.
Bibliografie:
nutritia sportivului – compendiu
-Martin Stefan Adrian
Cursuri nutritive
Vindecarea prin nutritive – Phyllis
A. Balch
Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu