Sistemul muscular este alcatuit din totalitatea muschilor corpului uman si reprezinta partea activa a sistemului locomotor. Acesti muschi sunt formati din muschi striati (muschi scheletici)- stau la baza tuturor miscarilor corpului prin proprietatea fundamentala de contractilitate, muschi netezi (se gasesc in peretii organelor interne si se numesc muschi viscerali sau muschii organelor interne) si muschii striati de tip cardiac.
Contractibilitatea consta, in general, in scurtarea muschiului atunci cand asupra sa actioneaza un excitant. In timpul contractiei musculare, in fibrele musculare au loc procese chimice in urma carora se elibereaza energie. Dupa variatia lungimii muschiului si a tensiunii musculare, contractiile pot fi: izotonice (aceeasi tensiune) si izometrice (aceeasi dimensiune).
In cazul contractiilor izotonice, muschiul se scurteaza, iar tensiunea musculara ramane constanta, realizand un lucru mecanic. Acest tip de contractii sunt specifice musculaturii membrelor.
In cazul contractiilor izometrice, muschii isi modifica tensiunea fara a se scurta, nu se realizeaza lucru mecanic si sunt caracteristice musculaturii care asigura stationarea pe verticala a corpului.
Miscarile pe care diferitii muschi le realizeaza in jurul axelor care trec prin articulatii sunt:
1. flexia este apropierea a doua segmente legate printr-o articulatie, micsorandu-se unghiul dintre ele; mai clar reprezinta indoirea;
2. extensia este miscarea contrara flexiei, unghiul dintre segmente ajunge pana la 180 de grade sau chiar mai mult; mai clar este o miscare de intindere;
3. abductia reprezinta indepartarea unui membru sau unui segment in intregime de corp; mai clar reprezinta miscarea in care indepartam mana de axul median al corpului, sau indepartarea piciorului de axul median al corpului;
4. adductia este opusa abductiei, adica este miscarea de apropiere a unui segment sau a unui membru de axul median al corpului; ca exemplu luam apropierea mainii ridicare de trunchiul corpului;
5. rotatia interna reprezinta miscarea prin care un segment sau un membru se roteste inspre corp, in jurul axului sau vertical. Pronatia se clasifica in aceasta categorie si se defineste ca fiind miscarea de rotatie interna a bratului, palma trecand din afara spre inauntru.
6. rotatia externa este miscarea inversa miscarii de rotatie interna, prin care membru se misca in afara corpului, in jurul axului sau vertical. Supinatia se clasifica in aceasta categorie si este miscarea inversa pronatiei.
Muschii sunt dispusi, asemenea oaselor scheletului, in regiuni care alcatuiesc corpul uman: muschii capului, muschii gatului, muschii trunchiului, muschii membrelor superioare si muschii membrelor inferioare.
In urmatoarele articole vom discuta strict de muschii care ii vom lucra la sala de fitness. Dar acum hai sa facem o clasificare generala a acestor regiuni musculare.
Regiunile ce ne intereseaza sunt: muschii trunchiului, muschii membrelor superioare si muschii membrelor inferioare.
Muschii trunchiului sunt impartite in: muschii spatelui si a cefei, muschii regiunii toracale si muschii regiunii abdominale.
Muschii membrelor superioare sunt impartite in: muschii umarului, muschii bratului, muschii antebratului si muschii palmei.
Muschii membrelor inferioare sunt impartite in: muschii glutei, muschii coapsei, muschii gambei si muschii labei piciorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu