duminică, 21 ianuarie 2018

Muschii membrelor superioare

Membrele superioare se leaga de trunchi prin umar, iar umarul este sustinut de urmatorii muschi: muschiul trapez, romboid, pectorali, muschiul dintat anterior, rotund mare si mic.  Urmeaza bratul, antebratul si palma. Muschii lor se impart in patru regiuni: muschii umerilor, muschii bratului, muschii antebrat si  muschii palmei.
Aici voi prezenta doar muschii mari, cei care ii lucram in sala de fitness.

Muschii umerilor
Muschii umerilor sunt distribuiti pe trunchi si pe membrele superioare. Despre muschii care se regasesc pe trunchi am discutat in articolul "Muschii trunchiului si rolul lor", acesti muschi fiind: muschiul infraspinos, rotund mic, rotund mare. Acum vom discuta despre deltoid care se imparte in trei muschi: deltoid anterior, deltoid lateral si deltoid posterior.

Muschiul deltoid formeaza relieful umarului, fiind un muschi cu forma triunghiulara, cu baza in sus si varful in jos. Rolul acestui muschi este de flexare, rotire, ridicare laterala, spate si fata a bratului.
Muschii bratului
Sub umar se afla muschii regiunii bratului care se impart in:
         - in planul superficial: muschiul triceps brahial, muschiul biceps brahial,
         - in planul profund: mushciul brahial, muschiul coracobrahial.

Muschiul biceps brahial il numim pe scurt bicesps. Acest muschi este impartit in: muschiul biceps brahial cu capatul lung si muschiul biceps brahial cu capatul scurt. Bicepsul este un muschi lung, puternic si ocupa partea anterioara a bratului. Rolul acestui muschi este de adductie si abductie a bratului, dar este si flexor si supinator a bratului.

Muschiul triceps brahial il numim triceps si este un muschi puternic, voluminos si format din trei portiuni: triceps brahial cu capatul lung, triceps brahial cu capatul scurt si tricep brahial cu capatul lateral. Are rolul de extensie si abductie a bratului si al antebratului.

Muschii antebratului

Muschii antebratului sunt formati din: muschiul pronator rotund, muschiul palmar lung, muschiul flexor radial al carpului, muschiul flexor ulnar al carpului, muschiul anconeu, muschiul brahioradial, muschiul lung extensor radial al carpului, muschiul scurt extensor radial al carpului, muschiul extensor al degetelor si muschiul extensor ulnar al carpului.
Muschii extensori si flexori ai antebratului rotesc incheietura mainii spre interior si spre exterior si , de asemenea, misca incheietura si degetele. Muschii flexori indoaie articulatiile, iar cei extensori le rasucesc in partea opusa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...