vineri, 19 ianuarie 2018

Muschii regiunii abdomnale

       Este vorba despre un grup de patru perechi de muschi aplatizati, care acopera in parte regiunea abdominala. Aceste perechi sunt: muschii mari drepti, muschii transversi, micii oblici si marii oblici. Ultimele trei perechi de muschi, formeaza un invelis suprapus de trei straturi musculare.

     Acesti muschi in popor sunt denumiti "abdomen". De fapt abdomenul este o grupare de viscere care se gasesc sub diafragma, in cutia abdominala. Viscerele reprezinta totalitatea organelor din corp.


Marii drepti



       Exista doi muschi mari drepti: unul la dreapta si unul la stanga liniei mediane a burtii. Acesti muschi sunt singurii care se afla in fata. Ei sunt cunoscuti datorita formei lor: fibrele contractile(rosii) sunt intrerupte de zone non-contractile (albicioase). 
Actiunea lor este de a "tracta" bazinul, adica partea de jos a spatelui se rotunjeste si fesele se ridica putin (cand "sugi" burta). O alta actiune este de a "tracta" sternul, mai clar aceasta actiune se realizeaza cand expiram. Iar indirect, marele drept actioneaza la miscarea coloanei in momentul cand se arcuieste spatele. 
      Acest muschi se contracta rareori tot odata, el contractandu-se pe zone: deasupra coastelor, la nivelul buricului si deasupra bazinului.



Muschii transversi


      De o parte si de alta a muschiilor mari drepti se gasesc muschii transversi, fiind cei mai profunzi muschi. Acesti muschi sunt acoperiti de doua straturi de abdominali. In partea de sus, muschiul se ataseaza de fata profunda a custii toracice. In partea de jos, se prind de bazin, acolo unde punem mainile pe coapse. In fata, fibrele transversale se prind de aponevroza (partea alba de la muschi) anterioara. Muschii transversi nu pot tracta bazinul, caci fibrele lui contractile sunt paralele cu bazinul. Ei nu mobilizeaza vertebrele, dar pot apropia un pic coastele drepte de cele stangi.





Micii oblici


      Exista un mic oblic la dreapta si la stanga marelui drept, apartinand stratului intermediar. In partea de sus, el se prinde de marginea custii toracice. In partea de jos, se prinde de bazin, acolo unde punem mainile pe coapse. In fata, se prelungeste prin dubla lui aponevroza.
     Micii oblici pot "tracta" bazinul astfel: inclina bazinul in lateral si acolo unde se contracta face ca jumatate de bazin sa se intoarca spre inainte. Ei mai pot tracta si partea din fata a custii toracice spre jos si spre lateral, cand avem tendinta sa expiram. Indirect, poate mobiliza anumite vertebre.




Marii oblici


Exista un mare oblic la dreapta si la stanga de marii drepti. Acest muschi se gaseste in stratul superficial. In partea de sus, muschiul se prinde mult pe coasta si in fata custii toracice. In partea dejos, se prinde de bazin, acolo unde punem mana pe coasta. In fata, se prelungeste prin dubla aponevroza.
Acesti muschi realizeaza aceleasi actiuni ca si micii oblici, cu exceptia in care poate tracta partea laterala a custii toracice spre bazin.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...