miercuri, 24 ianuarie 2018

Echipamentele din sala de fitness - cardio

Cand intram pentru prima data intr-o sala de fitness vedem tot felul de echipamente. Dar oare cum se numesc acele echipamente si oare la se folosesc? Hai sa vedem o parte mica din acele echipamente, care trebuie cunoscute cand incepem sa facem acest fitness.
Echipamentele de cardio:
Banda de alergat
      Banda de alergat este un aparat de fitness care stimuleaza corpul la fel ca alergarea in aer, permitand acest lucru sa se realizeze intr-o incapere, oferindu-ne posibilitatea sa setam noi vitezele si inclinatiile la care dorim sa alergam. Anumite benzi de alergat sunt dotate cu sisteme de amortizare, care ne ajuta sa amortizam socul la care sunt supusi genunchii cand alergam. Un alt beneficiu este ca se mai poate monitoriza si distanta parcursa, numarul de calorii consumate, timpul cat alergam si ritmul cardiac.
      Banda de alergat se poate seta dupa proprile preferinte (viteza-inclinatie) sau se poate alege un program din memoria calculatorului, incorporat pe echipament. Aceste programe sunt in functie de ceea ce doresti: un anumit consum de calorii, un anumit timp de alergat, inclinatia benzii, viteza de alergare.

Biciclete 
(bicicleta ergonimica)
(bicicleta eliptica)
 (bicicleta orizontala)

     Bicicleta te poate ajuta sa te tonifici foarte bine. Grupele musculare cele mai solicitate sunt: muschii picioarelor, muschii abdomenului si muschii fesieri. Bicicletele eliptice sunt bicicletele care iti solicita mai multi muschi decat bicicletele traditionale, deoarece pe ele trebuie sa stai in pozitie verticala miscandu-ti corpul asemanator cu miscarea de alergare.
     In cazul in care ai probleme cu articulatiile, utilizarea bicicletei este recomandata deoarece nu iti solicita asa de mult, de exemplu genunchii cum se intampla pe o banda de alergat.
     Utilizarea unei biciclete este la fel de simpla: iti reglezi scaunul pe inaltimea ta, alegi programul prestabilit in calculatorul pus pe bicicleta sau iti poti seta tu nivelul la care sa pedalezi. Si in acest caz poti urmarii distanta parcursa, numarul de calorii consumate, viteza de rulare, greutatea de pedalare.
Exista mai multe tipuri de biciclete: magnetica, eliptica, orizontala, mecanica, indoor cycling, ergonomica.

stepper

(stepper vertical)

(stepper lateral)

   Stepper-ul solicita musculatura membrelor inferioase si a bazinului. Exista trei tipuri de steppere, in functie de miscarile realizate: vertical(fiind cel mai cunoscut), lateral si twist-combinat dintre cel vertical si cel lateral. Utilizand stepper-ul poti slabi, dar si sa-ti tonifici musculatura.

rowing machine
    Rowing machine este cunoscut si ca masina de vaslit. Acest aparat imita antrenamentul efectuat atunci cand vaslesti intr-o barca de canotaj. Antrenamentul cardio este compus din exercitii de rezistenta, fiind alimentate de catre sistemul energetic aerob. Aceste reactii se realizeaza doar în prezenta oxigenului si folosesc carbohidratii si grasimile drept combustibil. 
    Aproape toate aceste aparate vin cu monitoare pentru a urmari distanta, viteza, puterea si caloriile arse. Sunt construite cu un cadru lung care se afla foarte aproape de sol, o volanta care este franata si montata in partea din fata a cadrului si un maner atasat la volanta, cu o funie, lant sau o curea. Manerul este tras spre corpul utilizatorului in timpul miscarii ce simuleaza vaslirea, iar scaunul aluneca spre partea din fata a cadrului, antrenand astfel si partea inferioara a corpului.
    O importanta majora a acestui aparat este ca activitatea constanta si ritmica asociata cu vaslele, precum si frecventa mare a antrenamentelor va avea efectul de a calma starile nervoase si pline de stres, din viata de zi cu zi.
     Vaslitul antreneaza foarte multi muschi, fara sa chinuie articulatiile, ceea ce face ca acest exercitiu sa fie ideal pentru cei care sufera de artrita si osteoporoza. Miscarea muschilor si articulatiilor în cadrul exercitiilor, minimizeaza rigiditatea obisnuita a unui antrenament uzual si creste flexibilitatea.
     Executarea corecta a exercitiului se face astfel:
Pozitia de pornire– asigura-te ca iti fixezi bine picioarele in pedale, apoi apleaca-te in fata. Genunchii trebuie sa fie îndoiti si adusi la piept. Apuca manerul cu ambele maini,  mentine spatele drept si  inclina-te usor in fata cu partea superioara a corpului.Impinge-te cu partea inferioara a corpului, in timp ce mentii talpile pe pedale, permitandu-le picioarelor si bratelor sa se intinda.

In partea de final – mentine coloana dreapta si picioarele intinse, in timp ce te inclini în spate, la un unghi de aproximativ 15 de grade. Trage manerul aparatului pana la piept, apoi adu soldurile în fata si trage genunchii la piept. In acelasi timp coboara bratele pentru a te intoarce la pozitia de start.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...