duminică, 7 ianuarie 2018

O viata sanatoasa in 2018!

          Este inceput de an. Toata lumea s-a gandit sa isi scrie pe lista de "to do things" sa faca sport, sa slabeasca, sa isi tonifice musculatura... Dar asta nu este indeajuns! Pentru a ajunge sa faci asta trebuie sa iti schimbi viata. Trebuie sa renunti la obiceiurile proaste si sa inveti sa duci o viata sanatoasa.
          Ce inseamna o viata sanatoasa? Peste tot vedem scrisa o asa zisa definitie a vietii sanatoase: mancat sanatos, facut sport, renuntat la fumat, renuntat la baut etc. Dar aceste lucruri sunt indeajuns? Oare ce trebuie sa facem ca sa fim motivati in permanenta sa ducem acea viata sanatoasa? Cu atatea ispite in preajma ajungem sa ne frustram la un moment dat.
         De aceea eu intotdeauna am spus ca trebuie sa ne agatam de ceva puternic si de lunga durata ca sa reusim sa mergem mai departe. Trebuie sa ne punem un target mare si sa impartim drumul pana la acel nivel in subnivele.
         Vrei sa slabesti si sa ajungi sa iti conturezi corpul pana la un anumit nivel? Te lasi repede de acest lucru, deoarece nu vezi rezultatele care le astepti in termen asa de scurt? Te frustreaza faptul ca exista asa de multe reclame unde ti se promite imposibilul in termen scurt? Renunta la asteptari foarte mari in termen scurt! Nimic nu se face dintr-o bataie de palme. Tot ce este de lunga durata se realizeaza cu pasi mici pe trasee lungi si cu multa multa munca. Imparte drumul in mai multe statii si o sa vezi rezultate mici care te vor ajuta sa te ambitionezi sa mergi mai departe, sa atingi rezultatul final.
         Invata sa faci sport din placere, nu din obligatie. Este important sa sti ca sportul nu se rezuma doar la sala de fitness. Sportul este impartit in mai multe ramuri, de aceea incearca sa cauti ceea ce te relaxeaza, dar in acelasi timp iti pune in  miscare si corpul. Cand incepi sa faci sport, trebuie sa il simti ca un refugiu, un loc unde poti fi tu cu tine insuti. In acele momente trebuie sa uiti de tot ce este in jur, de probleme, de energia negativa care iti umbreste viata. In momentul in care te antrenezi te concentrezi asupra a ceea ce  faci si nu lasi exteriorul sa iti perturbe acele clipe de relaxare. Indiferent de tipul sportului care il alegi sa il practici, important este sa lasi telefonul deoparte: nu vorbesti la telefon in timpul antrenamentului, decat daca este urgent, nu stai pe chat in pauzele dintre exercitii, nu iti faci cumparaturile pe net, pur si simplu renunti pentru 1-2 ore la telefon. Pe langa faptul ca te poti concentra asupra exercitiilor, renunti la radiatii pentru o perioada scurta de timp, creierul se relaxeaza, ochii se relaxeaza, nu ai motive sa iti mai faci ganduri negative, uiti de tot ce inseamna problema, dar ajungi sa si socializezi cu oamenii intr-un  mod foarte sanatos: fata in fata. Exista o zicala in limba latina "mens sana in corpore sano", tradus "o minte sanatoasa intr-un corp sanatos". Cand alegi sa faci sport, pe langa faptul ca se relaxeaza corpul, il intaresti, il faci mai sanatos, in acelasi timp si mintea ta lucreaza intr-un mod foarte sanatos nelasand lucrurile exterioare sa il mai solicite si face o asa zisa pauza.
          Invata sa mananci sanatos! Cand zici mancat sanatos nu se rezuma la mancat doar salate sau sa ti diete gasite pe net sau facute de persoane care habar nu au de nutritie. Organismul are nevoie de "de toate" in proportii bine calculate. Corpul nostru este ca o masina: masina are nevoie de benzina, de lubrifianti pentru a functiona corect. Daca nu pui ulei la motor, acesta se strica. Daca nu pui ulei la cutia de viteze, se strica. Daca nu pui benzina, masina nu porneste. Asa este si corpul: daca nu il hranesti cum trebuie si nu ii dai ce trebuie, el se strica. Daca ti diete in care lipsesc proteine, carbohidrati, fibre, vitamine etc ajungi sa slabesti (pe moment, cand renunti la dieta respectiva te ingrasi la loc) dar in acelasi timp organismul tau cedeaza. Daca te flamanzesti, cum vrei sa ai energie sa faci sport, sa ai grija de familie, de tine, cum vrei sa fi si sanatos? Cand vine vorba de mancare si nu sti cum sa mananci, cel mai bine este sa contactezi un nutritionist ca sa iti faca meniul. El te va pune sa iti faci o serie de analize pentru a vedea daca ai carente in organism, el te va intreba ce urmaresti, el va sti cum sa te ajute sa mananci sanatos din toate punctele de vedere. Aici am un singur lucru de alarmat: cauta nutritionist care iti face meniul cu alimente de la noi, nu cu alimente exotice care te vor costa tot salariu pentru a manca o jumatate de luna. A manca sanatos nu inseamna sa mananci doar somon, avocado, mango etc! Avem si noi o varietate mare de alimente foarte sanatoase.
          Invata sa te odihnesti! Odihna este foarte importanta. Pentru a putea face fata stresului si tensiunilor zilnice, ne este absolut necesar sa dormim suficient, asta inseamna 7-8 ore de somn neintrerupt noaptea. Din cauza oboselii poate avea de suferit munca de la lucru, viata personala, viata sportiva. Deci odihneste-te!
         Renunta la obiceiurile nocive, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile.
         Deci este timpul sa incepi sa ai o viata sanatoasa deoarece iti aduce numai beneficii, nu te costa mult, arati mai bine, esti mai relaxat.
          Sa fiti tari si sa nu va lasati batuti, deoarece nimic nu este mai placut decat o viata sanatoasa! Nu uitati: putin cu putin ajungi sa faci mult! Multa rabdare deoarece totul se face cu rabdare si multa lupta. Nu va lasati de acest target cand dati de greu, fiti ambitiosi si puternici. Cu totii intampinam dificultati, dar trebuie sa trecem peste. Asta face viata mai condimentata.
          Mult spor in noul an! Eu va sustin , iar daca aveti intrebari si sugestii le astept in rubrica de comentarii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...