sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Ce este sportul?

          Aproape toata lumea doreste sa faca sport. Dar intrebarea este: ce este sportul? Oare si-a pus cineva intrebarea aceasta cand a inceput sa faca sport? Cand incepi sa faci anumite activitati ar fi indicat sa stii ceea ce faci. Deci, hai sa incepem cu inceputul. 
          Sportul a existat de cand lumea si pamantul. Dar nu se numea sport. La inceput, cand a aparut omul, acesta era nevoit sa se apere, sa se hraneasca, deci sa supravietuiasca. Pentru a reusi, el trebuia sa stie sa alerge, sa se apere, sa vaneze. La inceput nu au existat arme deoarece creierul uman nu era evoluat, deci el trebuia sa aibe conditie fizica foarte buna pentru a supravietui vietii in salbaticie. Cu timpul, cand omul a inceput sa evolueze au aparut armele care i-au usurat traiul foarte mult, a reusit sa gaseasca tot felul de solutii pentru a iesi din impas, iar din aceste motive multe dintre abilitatile sale sportive au fost lasate deoparte, ele folosindu-se doar pentru amuzament si relaxare.      
          Daca cautam in dictonar definitia, vom gasi asta: sportul este o activitate fizica a carei practica presupune un antrenament metodic, respectarea anumitor reguli si a unei anumite discipline, avand la baza elementul competitiv si urmarind obtinerea de performante; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activitati. O alta definitie, tot din dex , ne spune ca sportul reprezinta  un complex de exercitii fizice si de jocuri practicate in mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a intari si de a educa vointa, curajul, initiativa si disciplina.            
            Hai sa luam cateva exemple si sa discutam pe scurt despre ele, pentru a vedea cam ce stim si ce simtim despre aceste activitati.
             Luam ca prim exemplu artele martiale care sunt sporturi ale minti, ale spiritului.  Aceste sporturi reprezinta arta de autoaparare, o arta sublima si fascinanta. Artele martiale te ajuta sa descoperi, prin sentimentul armoniei si al dezvoltarii interioare, implinirea fizica si spirituala, implinire ce te ajuta sa pricepi prin practica intelesurile pe care cuvintele nu le pot deslusi.  Cand incepi sa practici astfel de sporturi inveti sa te relaxezi, sa gandesti, sa ai o postura corecta a trupului, sa eviti pe cat posibil luptele (dar in acelasi timp daca este nevoie inveti sa te aperi) si inveti sa traiesti in armonie. Ce este drept, in cadrul acestor sporturi se invata anumite procedee care pot fi letale pentru adversar, dar un sensei (antrenor) adevarat iti va spune sa incerci pe cat posibil sa nu le aplici, ele fiind folosite doar in cazuri foarte necesare. In cadrul acestor sporturi inveti sa ai un control cat mai perfect asupra mintii si a corpului, te creaza sa ai instinctul necesar pentru a preintampina orice eveniment neprevazut, fie el accident sau atac. Pacat ca in zilele noastre artele martiale au devenit sinonime cu violenta, cu lupta, cu intrecerea. 
              Alergarea. Si acesta este un sport de sine statator. Un mare sportiv a spus: "fara alergare, nu exista viata". Alergarea se situeaza printre cele mai bune modalitati de a imbina placerea cu promovarea unui stil de viata sanatos. Dupa cum am zis la inceputul articolului, oamenii erau nevoiti  sa supravietuiasca. Una dintre metodele de supravietuire era sa alerge mult, sa sprinteze pentru a supravietui. Oamenii care alergau cel mai repede, nu numai ca ajungeau primii la hrana si aveau partea cea mai mare, dar puteau sa fuga mai repede in cazul aparitiei vreunui pericol. In zilele noastre, acest sport se practica in continuare pentru a reduce greutatea corporala, pentru schimbarea aspectului fizic si pentru o rezistenta fizica ridicata folosita in viata de zi cu zi, sau chiar in competitii. Pentru realizarea unor performante in acest domeniu, trebuie sa avem grija si la nutritie. Dar pentru a nu suferii de anumite injurii, care pot aparea in urma unei alergari defectuase, trebuie sa ne concentram asupra posturii corpului si sa tinem cont daca alergam pentru rezistenta sau pentru viteza.
              Fitnessul are dublu inteles: forma si conditie fizica buna, dar si denumirea sportului. Deci componentele acestui sport sunt: rezistenta, forta, flexibilitate si viteza. Obiectivele principale ale acestui sport sunt de a dezvolta o conditie fizica foarte buna si de a sculpta trupul. Daca intrebi in stanga si dreapta de ce practica lumea acest sport, poti obtine raspunsuri ca: "sa arat bine", "sa am o conditie fizica buna", "sa pot practica mai usor anumite activitati", "pentru a fi sanatos" etc. Deci putem spune ca si fitnessul ne ajuta sa trecem peste stresul fizic, dar si cel mental, ajutandu-ne sa ducem o viata cat mai sanatoasa. Chiar si aici trebuie sa avem grija cu nutritia: daca nu ne hranim corect, nu putem sa ducem la capat antrenamentele, nu crestem in masa musculara, nu vom arata cum ne dorim, nu creste rezistenta fizica.
               In orice sport observam ca ne antrenam trupul, folosind un antrenament regulat, pentru a-l intari, pentru a-i corecta postura. Pe langa acesta, cand practicam un sport invatam sa ne hranim sanatos pentru a putea face fata antrenamentelor, pentru a performa si pentru a arata bine. Fiecare sport are reguli care trebuie respectate, deci invatam sa fim si disciplinati, lucru care ne ajuta in viata de zi cu zi. In acest domeniu dai de momente grele, ajungi sa simti ca te plafonezi, iar in acele momente de cumpana trebuie sa lupti sa te ridici, sa schimbi ceva pentru a merge mai departe. Deci inveti sa ai vointa si sa perseverezi. Sportul iti ofera si multa incredere in a merge mai departe in viata, sportul te ridica cand esti jos, sportul iti da curaj sa fii ceea ce vrei sa fii.
               In concluzie, sportul este o activitate unde ne intarim trupul, obtinem rezistenta fizica, dar si psihica, este o activitate unde invatam sa ne hranim sanatos, invatam sa fim disciplinati.
              Voi ce sporturi practicati si ce reprezinta acest sport pentru voi? Astept raspunsurile voastre in rubrica de comentarii.
               
                 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...