joi, 18 ianuarie 2018

Muschii trunchiului si rolul lor

     Trunchiul reprezinta partea centrala a corpului, respectiv segmentul corpului situat sub gat pe care se prind radacinile membrelor. Rolul trunchiului este de a efectua miscari curbe si de a combina miscarile de rotatie, extensie, inclinare; de a alinia segmentele vertebrale; sa le stabilizeze atat in timpul stationarii cat si in miscare.
     Muschii trunchiului sunt formati dintr-o varietate de muschi, mari si mici. Deoarece nu suntem la ora de anatomie vom usura putin studiul muschilor si vom alege doar o parte din muschii componenti ai trunchiului. Vom alege doar muschii care ii vom folosi in exercitile de fitness. Pe ceilalti nu ii vom aminti deoarece sunt multi si o sa ne plictisim.
      Muschii trunchiului sunt impartiti in :
             - muschii spatelui si a cefei
             - muschii regiunii toracale
             - muschii regiunii abdominale
     Muschii spatelui 
      Acesti muschi sunt: muschiul trapez, muschiul romboid mare si mic, muschiul marele dorsal, muschiul infraspinos (muschiul suspinos), muschiul rotund mic, muschiul rotund mare, muschii lombari.

          Muschiul trapez are rol in mentinerea gatului, participa in miscarile de ridicare si rotire a umarului, precum si in rotirea si inclinarea capului. Este un muschi mare, de forma triunghiulara si aplatizat. Acest muschi face legatura dintre coloana vertebrala si umar.
          Muschii romboid mare si mic sunt muschi acoperiti de muschiul trapez si de muschiul levator scapulare. Rolul este asemanator cu cel al trapezului, de ridicare a umarului si de rotirea a acestuia.
          Muschiul marele dorsal este cel mai mare muschi al spatelui. Rolul acestui muschi este de extensie, adductie si rotatie a bratului, de a trage umarul in jos, de a ridica trunchiul in catarare.
          Muschiul infraspinos cunoscut si sub denumirea de muschiul suspinos este un muschi triunghiular rotator extern a bratului asezat in fosa infraspinoasa a scapulei. Acest muschi este acoperit o parte de muschiul trapez si de muschiul deltoid. Rolul acestui muschi este de a aduce mana inapoi cand ea a fost rotita inauntru, un alt rol este de a mentine in contact oasele in articulatia umarului.
          Muschiul rotund mic este situat in lateralul muschiului infraspinos, cu care se poate face confuzie la prima vedere. Rolul acestui muschi este de a roti bratul, la fel ca si muschiul infraspinos.
          Muschiul rotund mare este un muschi al umarului, asezat pe partea posterioara a toracelui. Forma este una triunghiulara, alungit, voluminos si puternic. Rolul acestui muschi este de apropierea, extensia si rotatia umarului.
         Muschii lombari sunt situati la baza si sunt foarte importanti deoarece, impreuna cu abdominalii, ajuta trupul sa se incline lateral si sa se roteasca.
     Muschii regiunii toracale
         Toracele reprezinta componenta superioara a trunchiului, ai carei pereti circumscrie cavitatea toracica, ce contine majoritatea organelor sistemului respirator, un segment al tractului digestiv, organul central al sistemului circulator si vasele mari din apropierea acestuia.
          Muschi acestei regiuni sunt formati din: muschiul pectoral mare, muschiul pectoral mic, muschiul dintat anterior.

              Muschiul pectoralul mare si muschiul pectoralul mic sunt muschi situati in partea anterioara a toracelui. Muschiul pectoralul mare este un muschi mare sub forma triunghiulara si plat, el prinzandu-se de stern si de catilagile costale. Rolul acestui muschi este de a cobora bratul, ajuta la catarare si in respiratie. Muschiul pectoralul mic este un muschi mai mic, forma triunghiulara si plata. Rolul lui este de a cobora umarul in jos si inainte si in respiratie.
             Muschiul dintat anterior este un muschi lat, in forma de evantai, asezat pe peretele lateral al toracelui. Rolul acestui muschi este in respiratie si de a trage bratul in lateral, de a-l bascula si de a-l ridica.
             Muschii regiunii abdominale ii vom discuta intr-un articol separat deoarece sunt o grupa musculara la fel de importanta ca si restul muschiilor, chiar daca multi ignora aceasta grupa neacordandu-le importanta in momentul in care ii lucreaza. Cel mai des intalnim oameni care isi lucreaza muschii abdominal doar 5-10 minute dupa fiecare antrenament. Ei ar trebui lucrati la fel ca toti muschii, intr-o zi separat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...