duminică, 4 februarie 2018

Incalzirea si stretching-ul inainte de antrenament

    Acum, ca am prezentat putin sala de fitness, hai sa trecem la lucruri mai serioase! De multe ori, cand doresti sa incepi sa faci sala, gasesti tot felul de motive sa nu o faci. Unele dintre ele sunt: "nu merg la sala ca nu stiu cum sa folosesc aparatele", "nu merg la sala ca nu stiu ce trebuie sa fac", "nu merg la sala ca nu am bani de antrenor si nu vreau sa ma fac de ras", "nu merg la sala ca sunt prea grasa/gras". Nu uita ca nici cei din sala nu au stiut nimic la inceput. Pe langa asta, sala nu este muzeul in care mergi sa iti afisezi perfectiunea. Acolo vii sa te antrenezi, sa inveti, sa iti sculptezi corpul, sa te relaxezi. Deci, nu te mai complexa si hai la sala. In cele ce vor urma, eu voi incerca sa te indrum ce sa faci intr-o sala de fitness. Restul depinde de tine!
     Un lucru foarte important, care este evitat de multi oameni cand incep sa faca o activitate sportiva, este incalzirea muschilor. Cand intru in sala de fitness, observ in jurul meu ca multi ignora acest lucru si se arunca direct pe greutati. TOTAL gresit!!!
     De ce este importanta incalzirea?
     Cum te poti incalzi inainte de a incepe efortul fizic?
     Hai sa vedem.
     Incalzirea presupune o tranzitie dintre etapa de repaus si cea de efort. Ea presupune o crestere a ritmului cardiac datorita nevoii sporite de sange, adica oxigenul si sangele bogat in substante nutritive sa devina disponibile pentru muschi. Un alt lucru important, este ca activitatea articulatiilor se usureaza si temperatura corporala creste. Datorita unei incalziri corecte, se realizeaza producerea unor hormoni implicati in gestionarea capacitatii de efort. Cu alte cuvinte, daca faci o incalzire corecta poti evita accidentarile si poti mari randamentul cand depui efort.
     Va mai aduceti aminte exercitiile de incalzire de la educatie fizica? Acelea sunt o parte din incalzirea dinaintea efortului. 
     Ele sunt: rotatii ale articulatiilor, exercitii de mobilitate a gatului, rotiri ale umerilor, aplecari laterale, rotiri ale bazinului, semi genuflexiuni, exercitii de balansare a bratelor si picioarelor.

    Continuam cu o miscare aeroba, timp de maxim 15 minute. Nu mai mult, ca sa nu va obositi muschii. Ei trebuie pregatiti pentru ceea ce urmeaza. Nu trebuie "omorati" la incalzire. Aici putem opta pentru una din cele de mai jos: 
1. alergare pe banda: incepem cu alergare usoara si incet marim viteza; 
2. mers pe bicicleta: incepem usor si marim efortul de pedalare incet incet;
3. stepper;
4. rowing machine;
5. sarit coarda timp de 6-10 minute;
6. se poate folosi un stepper aerobic pe care urcam si coboram intr-un ritm alert (ca si cum alergam pe scari).

    La final facem putin stretching. Adica intinderi statice, in care mentinem musculatura dintr-o anumita zona intinsa timp de 8-15  secunde. Acest lucru este foarte benefic pentru a combate efectele negative ale posturilor repetitive pe care le ai de-a lungul zilei. 


   
   Etapa de incalzire nu trebuie sa depaseasca maxim 20 de minute, pentru a nu obosi muschii prea mult. Dupa cum am spus, ei trebuie sa fie incalziti, nu "omorati".
    Unii care sunt mai initiati in acest domeniu, ma vor contrazice legat de exercitiu cardio care face parte din etapa de incalzire, si vor spune ca acest lucru se face la finalul antrenamentului. Eu voi aduce cateva argumente de ce sa nu facem asta la finalul antrenamentului, mai ales daca vrem sa punem masa musculara (daca vrem sa slabim este altceva). Dupa un antrenament istovitor, nu mai ai energie sa alergi, iar in lipsa unui tesut adipos, corpul incepe sa isi i-a energia din tesutul muscular. Dupa antrenamentul istovitor muschii intra in procesul de catabolism (distrugerea tesutului muscular), lucru care duce la reducerea masei musculare. Daca ne mai punem sa si alergam dupa antrenament, nu vom creste in masa musculara asa cum ne-am dori.
    Eu ma incalzesc 20 de minute inainte de a incepe activitatea sportiva, dar nu depasesc acest timp. In trecut acordam doar 5 minute acestei activitati, iar cu timpul am inceput sa resimt lipsa unei incalziri corecte (mici accidentari, randament mai scazut). De aceea, acum acord mult mai mult timp acestei etape, iar acest lucru se resimte in timpul antrenamentului (sunt mult mai relaxata si am un randament mai bun).
    Deci, cam asa ar suna o incalzire corecta inainte de efortul fizic depus intr-o sala de fitness.
    Nu uitati ca este foarte important sa faceti o incalzire cat mai corecta pentru a avea un antrenament cat mai placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clasele proteinelor

  Dupa cum am amintit in articolul precedent, astazi voi scrie putin despre clasele proteinelor. Aceste proteine alimentare sunt clasifica...